Previous Article Bold Darkness – mørke interiør som funker

Bold Darkness – mørke interiør som funker

Bold Darkness – mørke interiør som funker Posted on mars 14, 2018Leave a comment

Vi ser stadig mer bruk av mørke farger i interiør, men fremdeles er mange skeptiske til å male over de hvite veggene som har dominert så lenge.
Her er 5 viktige tips for deg som vurderer Bold Darkness i hjemmet ditt!

1. Et mørkt rom blir ikke lysere med hvite vegger.
Hvis et rom ikke får naturlig lys i utgangspunktet, vil ikke hvite vegger gjøre store forskjellen. Gå i stedet for dype blå eller grønne toner, eller burgunder om du våger, for et lunt rom. Også rom uten spesielle særpreg kan fort bli kjedelig med hvite farger. Gi det personlighet med dype farger som gjør det sofistikert og interessant. Mørke farger vil dessuten virke beroligende og skape en mer avslappet atmosfære.
For å unngå en dyster stemning, bruk god og variert belysning – og helst med dimmere. Husk at vi trenger både direkte lys og indirekte lys, hyggelys og nyttelys for en helhetlig lysplan i ethvert rom.

2. Små rom blir ikke større av lyse farger.
Mange kjenner til at mørke farger forminsker, og lyse farger forstørrer. Men ingen regel uten unntak. Mørke farger har nemlig også den effekten at de visker ut ujevne flater, kriker og kroker. Du kan faktisk få et mer helhetlig og rolig utrykk i et mørkt rom – noe som nettopp gjør det romsligere. Dermed kan det også være verdt å teste dører og lister i samme farge som veggen, slik at flatene ikke stykkes så mye opp. Siste trend er at taket også males mørkere, slik at hele rommet bindes sammen. Er det lavt under taket, kan du også male taklistene som veggene slik at veggene forlenges visuelt.

3. Test ut fargen i forskjellig lys.
Når du skal bestemme farge bør du se på den både i dagslys og i det rommet du skal male. Undersøk om den endrer seg med dagslysets skiftninger, og se om du liker alle variantene – noen farger endres seg radikalt i forskjellig lys. Mal fargen opp på en større testflate før du begynner med hele rommet. En farge fremstår alltid annerledes på en bitteliten fargeprøve enn i et 20m2 rom – naturlig nok. Mange farger fremstår mørkere på fargeprøven enn de gjør på en stor veggflate, mens noen farger får frem også andre fargenyanser når de forstørres. Plutselig kan den varme gråfargen du liker på fargeprøven, blir en lysere grå – med for eksempel en anelse rosa i.

4. Tilfør kontraster
Noen fargedråper av sterke, friske farger vil gi stor effekt i et mørkt rom, men også kjølige pasteller gir en fantastisk kontrast. Støvete rosa som vi ser mye av nå er til mørke farger, og den blir her mer sofistikert enn sukkersøt. Enkelte hvite detaljer i tekstiler, bilder eller småmøbler vil skape mer dramatikk og spenning i rommet, og er spesielt viktig i rom uten store vindusflater.

5. Start trygt.
Er du ennå i tvil, start med sovrommet. Få rom er vel bedre egnet til å være helt mørke enn nettopp dette rommet. La det gå en stund, og kjenn om ikke lysten til å male resten av boligen sakte, men sikkert kommer….Kanskje kan så hallen være neste perfekt sted for mørke farger? Ganger er rom du oppholder deg kortere i, og tåler dermed dristigere farge- og mønsterbruk. Det er som regel en del slitasje på veggene i en hall, og skraper og merker synes lettere på lyse vegger. I tillegg er dette rommet er ofte noe mindre og dermed kjappere å male om. En mørk entre skaper også en spennende effekt når man kommer utenfra, og vil være flott kontrast til eventuelle større og lysere rom innenfor.

When in doubt, go for black – Fashion design quote

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *