Next Article Er vi ikke materialistiske nok?!?

Er vi ikke materialistiske nok?!?

Er vi ikke materialistiske nok?!? Posted on mars 14, 2018Leave a comment

Ikke nok?!? Vi er vel enige om at materialistene i oss bruker opp våre tildelte ressurser? At vi bare bryr oss om ting og ikke hverandre? Vel, tanken er at vi ikke er materialister i ordets rette forstand…

Påstanden om at vi slett ikke er materialistiskenok, kommer fra økonom og sosiolog Juliet Schor i Netflix dokumentaren ”Minimalism”. To unge menn, tidligere høylønnete og delvis skruppelløse selgere, kvitter seg med så og si alt de eier for å starte et enklere liv. Filmen følger dem på deres 10 måneder lange reise rundt om i USA for å promotere boken de har skrevet om sitt livsprosjekt, The Minimalists. Og Juliet Schor mener altså at vi nettopp ikke er materialister, men forbrukere. Vi bryr oss ikke om tingene, og deres verdi. Vi kjøper, bruker, kaster og kjøper nytt. Gjenkjennelig? Hadde vi virkelig brydd oss om materialene, eller tingene, ville vi sett nøyere på alt vi tilegner oss. Vi ville verdsatt kvalitet og holdbarhet, og spart til det vi virkelig vil ha fremfor å velge billige kopier. Vi hadde satt pris på ekte materialer, som eldes vakkert og dermed varer lenge. Vi hadde valgt færre, men bedre produkter. Og dermed også blitt nettopp materialister.

Hvordan kan dette settes i sammenheng med en Interiørdesigners virke?
En dyktig interiørdesigner vil bruke tid på å analysere dine behov, stille de spørsmålene du kanskje ikke har tenkt på og bearbeide ut fra dette en retning eller en helhetlig plan. Når du har satt av tid og ressurser til å komme frem til ditt personlige utrykk vil du stå mer stødig når reklamebladene fyller postkassa og mailene popper inn med tilbud du bare ikke kan la gå fra deg. Når ønske om noe nytt, samme hva, eller en gjenstand trigger ”må ha” følelsen, kan du puste med magen og kjenne etter – er dette noe jeg virkelig trenger? Noe jeg virkelig vil ha glede av? Og hvordan blir det om jeg ikke skaffer det?
Hvor mange ting i boligen din, i klesskapet ditt og i hyllene dine vil du blitt virkelig lei deg for om ble borte i morgen? Hvor mange kjøp kunne du gladelig returnert i dag – om du fikk igjen det du betalte?

I dag er mantraet ”fordi jeg fortjener det” – Som om vi fortjener et klesplagg, en pyntepute eller et nytt kjøkken… Om vi endrer til ”fordi jeg kan ikke kan unnvære det” og lar det gått noen uker, noen måneder, noen år. Hva ville skjedd? Min påstand er at når vi omgir oss med vakre produkter i både form og funksjon, når vi har færre ting å rydde unna og passe på, og vi bruker mindre tid på å jakte etter nye nytt får vi en større ro i hverdagen. Tidsklemma løsner litt på grepet og vi får puste ut oftere.

Vi har alle et ansvar for vårt eget forbruk. Det betyr ikke nødvendigvis at vi skal kaste ut alt vi har, men vi kan ta bevisste valg, prioritere hva vi ønsker skal fylle våre hyller og skap og tenke over hvilke fotavtrykk vi ønsker sette etter oss.
The Minimalists oppfordrer oss til å ”elske mennesker og bruke ting” fremfor det motsatte, men har vi kanskje hjerterom for begge? Kan vi virkelig elske tingene vi omgir oss med, blir vi trolig mer bevisste og bærekraftige forbrukere.

Jeg velger å kalle meg materialist. Enn du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *